Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya bella 'Luis Bois'

 

 


Jag såg denna hoya i juni 1999 på en Hoyautställning (min första av många) på Sofielund Gardencenter i Ystad. Det var då en liten planta och jag köpte den (plus några till). Om jag hade vetat då vad jag vet nu om rött spinn så hade jag aldrig köpt den. Strax efter jag kom hem med den började en del blad falla av och det var då jag lärde känna rött spinn. Jag hade inget att förlora så jag satte in såpspritbehandling och rejäla duschar och till slut så piggnade den till. Jag klippte av det som fortfarande såg någonting ut av plantan och stack ner i ny jord. Jag har sedan dess förnyat min planta ungefär vartannat år. Det är precis som om denna mår bra av att bli nerklippt och föryngrad! Jag gillar blommorna - tycker de är bland de finare bland hoyorna!

 

Det som skiljer denna bella från den vanliga är att den inte blommar lika ofta och mycket som den vanliga, men det som skiljer dem mest åt är bladen. 'Luis Bois' har variegerade blad, där bladen för det mesta bara är gröna i kanterna och gula/gulgröna i mitten och mittnerven är ofta lite rödaktig. Den gillar inte för mycket sol, utan snarare så mår den dåligt om den får för mycket sol. Det kan ha varit mitt "problem" tidigare för numera står den en bit in i rummet och får ingen direkt sol mer... Även denna placering visade sig vara fel eftersom jag till slut förlorade hela plantan och jag har inga planer på att skaffa någon ny...

Tillbaka till Hoya bella:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor