Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya chuniana/sp. PNG 6

 

 


Jag köpte den här hoyan som en orotad stickling i juli 1999. Den kallades då sp. PNG 4 och jag hade läst att den skulle ha röda blommor. Så det var bara att vänta... Plantan växte inte speciellt fort, bladen trillade av lite då och då och jag var tvungen att förnya plantan flera gånger innan den slutligen verkade "nöjd". Den hade fått en väldigt lång blomstängel och ganska stora knoppar lagom till vi skulle flytta in i vårt hus i augusti 2001. Efter ett par veckor blommade den, men blommorna var definitivt INTE röda - de var blekgula! Så jag antog att jag inte hade någon sp. PNG 4... Började fråga runt, men ingen verkade veta vad det var jag hade. Inte ens den personen jag köpte den av!

 

Jag fick förnya min planta ytterligare en gång och det var på våren 2004, men efter det har den vuxit förvånansvärt fort! I mitten av augusti 2005 upptäckte jag en lång blomstängel med små knoppar som växte invid fönstret så nu var det verkligen dags att få se vad det var för en hoya jag hade! Blommorna slog ut sent på kvällen, men morgonen efter fick jag fotat den ordentligt och när jag sedan kollade runt så insåg jag att det var chuniana jag hade... Fast jag undrade fortfarande varför den hade PNG 4 som beteckning när jag köpte den...? Det visade sig att personen jag köpte den av hade skrivit fel och skulle ha skrivit en 6 istället! Mysteriet löst men det tog 6 år... Min planta blommade ett par gånger 2009 och likaså under 2010. Doften är alldeles ljuvlig!

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor