Senast uppdaterad: 
07 jul 2019

Hoya imperialis

 

 


Jag köpte denna hoya som en ganska stor rotad stickling på en utställning i januari 2003. Jag visste att jag inte hade plats till den, men jag bara måste ha den. Det är en hoya som behöver mycket plats och de nya rankorna är nästan omöjliga att böja och linda in på ställningen, men man måste göra detta tidigt eftersom rankorna snabbt styvnar och bryts lätt. Jag har själv brutit nya skott flera gånger!

 

Min imperialis fick sin första blomstängel redan i oktober 2003, men ingenting hände så jag glömde bort det. Andra säger att detta är en snabbväxande hoya, men min är inte det och det är jag ganska nöjd med. I början av mars 2004 märkte jag att blomstängeln hade vuxit och jag kunde räkna till 9 små knoppar. Jag kollade dem varje dag, men allt de gjorde var att växa sig större och större... Ända till torsdagen den 5 maj 2004 när jag kom hem från jobbet och märkte att en knopp hade slagit ut. Det var en imponerande blomma som var hela 9 cm. Jag tror att jag kollade resten av knopparna minst 25 gånger innan jag gick och lade mig den kvällen, men det var bara den knoppen som hade öppnat sig... Morgonen efter var det fortfarande bara en, men när jag kom hem från jobbet på eftermiddagen var alla 9 blommorna öppna och jag var ju bara tvungen att ta massor med foton på dem. Det var en imponerande syn, men jag kunde inte låta bli att bli lite besviken över att dessa vackra blommor inte skulle ha någon doft. Jag hade läst detta i böcker och på Internet, så jag blev verkligen överraskad när jag kom ner i köket på lördagsmorgonen och hela köket doftade underbart av vad jag då tyckte närmast kunde beskrivas som gardenia med inslag av godis. Vilket godis kom jag inte på förrän på ett Hoyamöte i september 2005 då jag diskuterade detta med en och vi kom fram till att det var tuggummit Jenka!

 

Blommorna tog nästan åtta veckor på sig innan de öppnades, men det var absolut värt den långa väntan! De såg bra ut lite mer än två veckor, sedan började de skrumpna ihop och dag 24 hade alla trillat av. Under 2004 blommade min imperialis inte mindre än 4 gånger och första gången var de riktigt mörka, men sista gången i oktober var de mycket blekare... 2005 växte min planta en hel del och blommade bara en gång och det var i september samma år och då var blommorna lustigt bleka, men ändå läckra!

För att se utvecklingen av knopparna, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor