Senast uppdaterad:
25 dec 2011

Hoya verticillata (sp. Bogor)

 

 


Jag köpte denna som en rotad stickling i augusti 1998. Den jag köpte den av kallade den för Hoya sp. Bogor, men efter ett par år fick jag veta att den ska kallas Hoya verticillata. Jag har sett någonstans att den även kallas Hoya pallida, men rätt namn ska visst vara Hoya verticillata. På senare tid har det även dykt upp information som säger att denna hoyan ska vara Hoya amoena eftersom blommorna inte helt stämmer överens med Hoya verticillatas utseende... Men, tills dess att jag har mer information låter jag det vara som det är.

 

Detta är en riktigt vacker hoya med blad ungefär 7-13 cm långa och 2.5-4 cm breda. Bladen varierar från ljusgrön till mörkare grön med mycket tydliga lite upphöjda nerver och en hel del fläckar. Bladverket är vackert!

 

Min planta blommade för första gången tre år efter jag fick den, i augusti 2001, och blommorna var verkligen värda att vänta på! På denna hoya är de för det mesta svagt rosa (nästan som pärlemor) med vit korona, men ibland är korollaflikarna svagt bruna och koronan vit. Dessa blommor producerar mycket (läs massor!) nektar och doften är allt annat än kryddig. Den påminner mer om tuggummi (Stimorol ifall du undrar!) som lite mintaktig och fruktig på samma gång... Den blommar inte jätteofta, men ett par gånger om året är mer än tillräckligt när du ska städa bort allt klibbigt som "resultatet" blir!

 

Vid ett blomtillfälle passerade jag knopparna precis när de hade börjat öppna sig och jag kunde höra ett svagt poppande ljud varje gång en knopp sprack upp och jag tog tillfället i akt och filmade detta med min digitalkamera. "Filmen" blev bara två minuter lång och är inte av hög kvalitet eftersom jag höll kameran hela tiden, men det är ganska kul och ha det på film!

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

För att komma tillbaka till Hoya verticillata, klicka här:

 
   

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor