Senast uppdaterad:
28 sep 2014

Hoya naumannii Schlechter

 

 


 

Denna hoya kommer från Salomonöarna och den publicerades 1908. Den är insamlad av Carl Friedrich Naumann och är således uppkallad efter honom. Ofta ser man denna hoya stavad med ett n, men det är fel och ska vara två. En mycket känd hoyaexpert (David Liddle) ansåg att denna hoya var en vild korsning mellan Hoya australis och Hoya subcalva och det är samma korsning som Hoya 'Pinkie'.

 
Detta är en mycket snabbväxande och lättskött hoya och som behöver ett stort stöd redan från början. Bladen är ljusgröna med ganska tydliga nerver. Denna hoya älskar värme och odlas den soligt blir bladen ännu ljusare och kan även få lite gula solskador, men den verkar behöva mycket sol för att blomma. Bladen är 6-12 cm långa och 4-7 cm breda och nya blad blir lite rödbruna till en början, precis som Hoya australis och denna sägs ju tillhöra australiskomplexet.
 

Blommorna är riktigt vackra och visst ser man likheten med australis. De är nästan flata och ca 2,5 cm i diameter. Korollan är vit och rosa med mer rosa under koronan som är vit med rosa mitt. Det sitter allt från ett fåtal upp till ett 20-tal blommor i en blomklase. Blommorna producerar en hel del nektar, men droppar inte. Doften är ganska söt med något inslag av något fränt, men som tur är måste man komma ganska nära för att uppleva doften och blommorna håller lite mer än en vecka. Det sägs att den har samma doft som Hoya 'Pinkie', så dessa är förmodligen "samma" hoya.

 

Jag läste nånstans att det ska finnas en vitblommande och en rosablommande variant och att den jag har förmodligen är den rosa, men att blommorna blir lite blekare beroende på ljustillgången... oavsett om detta stämmer eller inte så är det en läcker hoya!

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya naumannii IML 0198, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor