Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya acicularis Green & Kloppenburg

 

 


 

 

 

Det verkar som denna har cirkulerat även som Hoya teretifolia, men efter vad jag har läst är det inte samma och efter att ha sett foton så ska teretifolia ha bredare blad. Hoya teretifolia betyder båtformad (teret =båtformad, folia=blad). Hoya teretifolia kommer från Indien och har inte samlats in på många år. Hoyan som cirkulerar samlades in på Borneo och publicerades som Hoya acicularis 2002. Sen om man läser ett inlägg i ett forum från februari 2005 anser Christine Burton sig tro att båda hoyorna är samma...

 

 Från en mycket kunnig hoyavän fick jag ta del av lite intressant information om just dessa hoyor 2006. Hon hade fått informationen från David Liddle och för att summera det hela så fanns det ingen blomma beskriven i typbeskrivningen så ingen visste hur blomman såg ut och inte heller plantan utan att den återinsamlas. David Liddle skrev och jag citerar: "I suggest Hoya acicularis be used at the moment as it best represents the Borneo plant. If Hoya teretifolia is recollected in Assam and proves to be the same species then Hoya acicularis can be dumped."

 

Denna hoya verkar lättast att odlas hängande, men ni känner ju mig, så jag var bara tvungen att ha min på ställning. Rankorna var långa och den ser rätt häftig ut på ställning och den verkar inte vantrivas att växa så här. Bladen är mycket smala, bara ca 3-5 mm breda och allt från 5 till 20 cm långa. De är mörkt gröna och verkar inte ha några fläckar. Om den odlas mycket ljust / lätt soligt verkar bladen få en lätt röd ton, speciellt på baksidan av bladen.

 

Jag har bara sett blommorna på ett fåtal foton på nätet och efter vad jag kan se så har de gul/ljusbrun korolla och koronan ser lite ljusare ut och har lite rött/rosa. Blommorna liknar odetteae när det gäller formen och de sägs ha en sötaktig doft. Varje blomma är ca 5 mm i diameter och det sitter 5-15 blommor i en klase och de håller ungefär en vecka.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya acicularis, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor