Senast uppdaterad:
01 aug 2019

 

 

 


"Vill du bli lycklig en dag, sup dig full.
Vill du bli lycklig en vecka, slakta din gris.
Vill du bli lycklig en månad, gift dig.
Vill du bli lycklig resten av livet, odla blommor."

(Kinesiskt ordspråk)

bullet21 juli 2019
bulletDet har varit mycket förvirring kring hur man skriver namnen korrekt på våra älskade hoyor och även frågor om vad de olika förkortningarna man ser ihop med hoyorna betyder. Jag har efter önskemål försökt samla allt jag lärt mig om detta genom åren och även med hjälp från mina medlemmar i min Facebook grupp Hoyapladder. Resultatet av detta finns samlat här: Hoyanamn och även Förkortningar och jag hoppas att dessa nya sidor kan vara till hjälp för några och för några vet jag att de inte är till någon hjälp eftersom någon kommenterade på Facebook att diskussionen i min grupp var bara "nån som kopierat och klistrat in från internet" och antydde att det var felaktiga uppgifter.
bulletIdag har jag äen påbörjat det tråkiga jobbet med att lägga till de "nya" knapparna i vänstermenyn på ALLA sidor och undersider... Det lär ta ett tag, men jag vet att det är värt jobbet.
 
bullet8 juli 2019
bulletJag har de senaste veckorna gjort en hel del förändringar och uppdateringar i "bakgrunden" av hemsidan så att säga. Saker som kommer att hjälpa mig när det ROLIGA börjar med uppdateringen av själva hoyorna. Det jag gjort nu kan innebära att en del länkar inte längre fungerar och att en del bilder inte längre syns. MEN, detta är bara tillfälligt och kommer att fixas till när jag kommer till drabbade sidor. Det tar väldigt lång tid att uppdatera dessa "dolda" saker så ha tålamod med mig och jag kommer att jobba så fort jag bara kan.
 
bulletFÖRVIRRANDE SAKER:
bulletJag kommer här att lägga upp lite smånoteringar om sånt som kan verka lite (eller ibland mycket) förvirrande när det gäller alla dessa "nya" namn och gamla namn som finns... Jag kommer att ha dessa längst upp på den här sidan och alla uppdateringar som rör hemsidan kommer att läggas direkt under detta.
bullet6 juni 2015
bulletFörvirringen har varit stor när det gäller en viss hoya genom åren, men på senare tid har förvirringen varit total! Från allra första början hette denna hoya Hoya tsangii, men några år senare visade det sig att detta var fel och den "ändrades" till att heta DS-70, vilket redan från början var fel då det är ett specifikt nummer på en hoya i en samling och alla så kallade DS-70 kan ju knappast komma från samma planta... så då var denna hoya bara en sp-hoya utan namn... och så är det ännu, men då det framkommit att den mest liknar Hoya burtoniae så blir det mest korrekta sättet att namna denna vackra hoya med Hoya sp. aff. burtoniae, då det fortfarande är en sp-hoya men liknar (därav aff.) burtoniae... så får den nu heta här på hemsidan tills något annat kommer fram om just denna hoya. Nu har den i alla fall nästan ett namn. :-)
 
bullet8 oktober 2014
bulletFörst ut är en hoya som var känd som Hoya odorata från början, men sen sas det att Hoya odorata fanns inte och den hoya som var i omlopp skulle vara Hoya cembrae. Så den kallades för det under några år tills ganska nyligen då jag fick veta att den skulle heta Hoya odorata - IGEN. Jag frågade en mycket kunnig person om detta och den personen svarade att ingenting var säkert ang just detta. För att sen ytterligare spä på förvirringen fick jag ett dokument för ett tag sedan där det under en herbariebild står skrivet Hoya leucantha (H. cembra)... Så detta får nog redas ut ytterligare...
bulletDen "vanliga" caudatan har vita blommor, men det finns även en som får gula blommor. Jag har länge varit förvånad att den gula inte fått något "eget" namn, men det finns de som kallar den Hoya caudata (gold). Den har gula blommor inte guldblommor, men jag antar att guld säljer bättre.
bulletSedan har vi Hoya campanulata, som senare blev Hoya wallichii, men den heter idag Hoya danumensis. Den historien verkar avslutad och klar.
bulletDen som kallats cystiantha är egentligen campanulata och det finns ingen "äkta" cystiantha eftersom skillnaden mellan dessa båda hoyor bara är storleken på blommorna (enligt den som publicerade den) och därför ska dessa båda vara samma hoya och campanulata ska vara det rätta namnet.
bulletNästa fundering är... är Hoya lasiantha verkligen Hoya lasiantha eller är det Hoya praetorii och är Hoya praetorii verkligen Hoya praetorii eller är det Hoya lasiantha? Den som vi nu känner till som praetorii hette ju tidigare lasiantha, men nu verkar det åter finnas tvivel om dessa båda... fortsättning följer.
bulletÄr Hoya crassipes samma som Hoyya diversifolia? Tja, det finns rykten...
bulletKommer ni ihåg den långa historien om Hoya tsangii? Från början var det ju den som senare kallades sp. DS-70 och nu är de flesta av dessa plantor bara sp-hoyor. Så, finns det någon Hoya tsangii? Ja, det är den som vi känt som Hoya odetteae i många år, men det har hela tiden funnits misstanke om att det var den som var den äkta Hoya tsangii. Notering till mig själv: Ändra detta på hemsidan, men behåll gammal information.
bulletSen har vi historien med Hoya paziae... finns denna hoyan? Ja, men det är INTE den som vi länge trott. Den som cirkulerat som Hoya paziae är i själva verket samma korsning som Hoya 'Iris Marie' och den riktiga Hoya paziae verkar även kallas Hoya eugeniodes, men detta lämnar jag åt experterna att reda ut.
bulletInget direkt förvirrande, men Hoya mindorensis ssp. Superba IML 0768 har blivit omidentifierad som Hoya elmeri.
 
bulletUPPDATERINGAR OM HOYOR PÅ HEMSIDAN:
bullet2 augusti 2015
bulletJag har nu uppdaterat Hoya elliptica med en hel del nya foton. Jag hoppas ni gillar dem!  
 
bullet9 oktober 2014
bulletJag har nu lagt upp sidorna för Hoya campanulata, både fakta och bilder.
 
bullet8 oktober 2014
bulletJag har uppdaterat Hoya danumensis med en hel del nya foton. Jag hoppas ni gillar dem!
bulletJag har påbörjat sidorna för Hoya campanulata, den som idag heter det...
 
bullet2 oktober 2014
bulletEn hel del småsaker har fixats till. Sånt som nya namn, ändrade namn, hoyor som flyttats in i samma namn fast med underarter osv... mycket jobb för såna småsaker. Men gillar man hoyor så!
bulletJag har försökt reda ut och uppdaterat Hoya blashernaezii... två andra hoyor har ju flyttats över till denna hoya fast som underarter. Ser du något som är fel så säg till!  
bulletÄven sidorna för Hoya flavida finns nu upplagda, både med texter och en hel del bilder. En underbart vacker hoya.
 
bullet1 oktober 2014
bulletDet är inte mycket, men Hoya carnosa 'Grey Ghost' finns nu på hemsidan med några bilder och lite text.
 
bullet29 september 2014
bulletJag har uppdaterat de privata hoyalänkarna. Tyvärr har många hoyasidor försvunnit och många av de som är kvar uppdateras inte längre...
bulletSidan om chlorantha var. chlorantha är uppdaterad med nya bilder och lite mer text.
 
bullet17-18 april 2014
bulletJag har uppdaterat sidan med Eriostemma, men ingen av sorterna är uppdaterade. Bara ändrat där det tidigare stod Hoya och lite annat smått... MEN, jag hoppas snart kunna uppdatera 'Monette' eftersom där är fyra växande knoppar i min planta.
bulletSidorna för Hoya 'Sweet Scent' har uppdaterats med både texter och en hel del foton.
bulletSidorna för Hoya lucardenasiana har uppdaterats med både texter och en hel del foton.
bulletSidorna för Hoya carmelae NS 05-244 har lagts upp. Texter kommer senare, men där är några fina foton.
 
bullet11 april 2014
bulletDet har inte uppdaterats något på över ett år, men det kanske kan finnas tid framöver... idag har jag i alla fall bytt ut en del bladbilder i albumen till blombilder eftersom ganska många hoyor har blommat för första gången under det senaste året och fler är på gång och ska blomma.
bulletSidorna för Hoya sp Palawan GPS 9057 har lagts upp med både texter och en hel del foton.
 
bullet17 mars 2013
bulletSidorna för Hoya 'Christine' har uppdaterats med både texter och en hel del foton.
bulletSidan för Hoya sp DS-70 (variegerad) har uppdaterats med en hel del nya foton.
bulletSidan för Hoya macgillivrayi 'Pandanus Creek' har lagts upp med både text och foton.
 
bullet8 januari 2013
bulletSidorna för Eriostemma ariadna har uppdaterats med både texter och en hel del foton.
 
 

Köpte ny kamera i april 2006 och allt eftersom jag har tid och hoyorna blommar så kommer jag att lägga upp nya foton.

 

GAMLA NYHETER TAS BORT EFTER ETT PAR MÅNADER ELLER NÄR DET BLIVIT FÖR MYCKET NYTT PÅ KORT TID.

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor