Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya acuta Haworth

 

 


 

 

 

Detta är en omtvistad hoya. En del säger att acuta är "rätt" namn för de hoyor som cirkulerar som acuta, parasitica, verticillata och en del säger att det ska vara verticillata... Jag har därför nu valt att ha båda beskrivningarna med på hemsidan och jag kommer att länka de olika hoyorna efter de namn de hade när jag fick dem... Hoya acuta kommer från Indonesien, Thailand och Malaysia.

 

I Sydhoyan nr 1 2005 skrev Berit Carlgren en artikel om just acuta-parasitica-verticillata och med tanke på namnvillervallan som fortfarande råder så känns artikeln ganska aktuell trots att den skrevs för ett tag sedan. I artikeln skriver hon bl a att Hoya parasitica publicerades redan 1814 och borde då ha företräde, men då Wallich beskrev den som Ascleipias parasitica som var ett "nomen nodum" namn. "Nomen nodum" är latin och betyder "naket namn", dvs ett namn utan beskrivning och är inte giltig.

 

Vidare i artikeln skriver Berit att Hoya acuta (Haworth) publicerades 1821. Beskrivningen var kort, men var allmänt accepterad som giltig drygt tio år innan man kom underfund med att Ascleipias parasitica var en hoya. Hoya verticillata publicerades inte förrän 1837, men mer om det under just verticillata...

 

Denna hoya verkar lättast att odlas på båge. Bladen varierar från sort till sort, men är oftast ganska tjocka och har bara lite fläckar. Storleken kan vara allt från 4 till 20 cm långa och bredden varierar från 3 till 5-6 cm förutsatt att de jag har verkligen ÄR acuta... Om acuta odlas väldigt soligt så brukar bladen bli lite åt det gulgröna hållet och plantan ser inte alltför vacker ut, men flyttar man den brukar den "gröna" till sig.

 

Blommorna varierar i färg och till viss del form, men det kan ju vara att någon sort felaktigt hamnat bland mina acutor... Gemensamt för blommorna är att de är bakåtböjda och doften är lite åt det kryddiga hållet. Storleken är knappt 1 cm i diameter och det sitter allt från 15-40 blommor i en klase och de håller 3-4 dagar. Vissa sorter är mer blomvilliga än andra...

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya acuta (Green), klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya acuta (variegata) IML 1578, klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya acuta (röd), klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya acuta (bronze), köpt som acuta (vit), klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya acuta var. Hendersonii, klicka här:

 

För att se foton och läsa om en vildväxande Hoya acuta, klicka här:

 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor