Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya australis R.Brown

 

 


 

Denna hoya kommer från Australien and Oceanien, men den har även hittats i Sydostasien och på Fijiöarna. Den beskrevs 1830.

 

Det finns många underarter av Hoya australis, men blommorna sägs alltid vara lika. Vit korolla med lite rött under den vita koronan. Blommorna är ungefär 1.5-2 cm, koppformade och det sitter allt ifrån 10 till 40 blommor i en blomklase beroende på vilken underart det gäller. Hoya australis blommor håller ungefär en vecka och har en stark kryddig doft, som är ganska trevlig i mindre doser men oftast har australis många blomklasar öppna samtidigt och då kan doften lätt bli lite för mycket.

 

Jag lyckades hitta beskrivningar flera underarter, men jag tar bara upp de jag själv har här:

 

Hoya australis ssp. australis Traill (1989)

Detta är en slingrande hoya som har både ludna blad (mindre på ovansidan än på undersidan) och stammar. Bladen är ungefär 4-9 cm långa och 2.5-5 cm breda. Den är mycket snabbväxande, men inte speciellt blomvillig. Blommorna är nog bland de mindre bland de olika australissorterna. Ibland säljs denna som Hoya keysii (F.M. Bailey, 1884), men enligt vad jag hört/läst så är bladen på keysii bara ludna på undersidan av bladen...

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis ssp. australis, klicka här:

 
 

Hoya australis ssp. tenuipes (K.D. Hill) P.I. Forst. & Liddle (1991)

Även denna slingras sig. Lättodlad med släta mellangröna blad, ungefär 6-10 cm långa och 4-6 cm breda. Den växer fort och är även mycket blomvillig. Blommar framförallt på hösten.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis ssp. tenuipes, klicka här:

 
 

Hoya australis 'Kapoho'

Denna hoya hittades i Kapoho på Hawaii. Detta är ännu en slingrande, lättodlad hoya med nästan runda blad. Bladen är mellan 8-12 cm i diameter, ganska mörka och tydliga nerver. Bladverket på denna hoya är verkligen läckert! Än så länge har det visat sig vara en snabbväxande hoya så man kan ju även hoppas att det är en tidig blommare för andra, men jag fick själv vänta nästan fem år!

 
 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis 'Kapoho', klicka här:

 
 

Hoya australis ssp. tenuipes 'Lisa'

Detta är en variegerad sort av Hoya australis med släta gröna/vita blad som har en rosa antydan när de är unga. Nya blad kan ibland bli helt röda. Bladen är ungefär 6-7 cm långa och 4.5 cm breda. Jag fick se blommorna för första gången i september 2007 och de såg likadana ut som de "vanliga" australis... doftade likadant också!  Fast detta är en hoya som man inte behöver blommor på - den har underbara blad!

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis ssp. tenuipes 'Lisa', klicka här:

 
 

Hoya australis ssp. australis (albomarginata)

Denna hoya har riktigt fina blad. Kanterna på bladen är vita, men ganska ofta är det mer än bara kanterna som är vita. Både blad och stam är ludna och en del blad är ganska tjocka, ungefär 5-7 cm långa och 3-5 cm breda. Om denna är lika "tråkig" som den helt gröna australis ssp. australis då har jag en lång väntan framför mig innan jag får se blommorna!

 
 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis ssp. australis (albomarginata), klicka här:

 
 

Hoya australis ssp. australis (variegata)

Bladen på denna hoya ser ut som australis 'Lisa', men bladen är ludna. Mer på undersidan än på ovansidan. Man skulle kunna säga att det är en luden 'Lisa' för variegering och bladform är (än så länge) som på 'Lisa'. Bladen är ungefär 3-7 cm långa och 2,5-8 cm breda.

 
 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis ssp. australis (variegata), klicka här:

 
 

Hoya australis ssp. rupicola (K.D. Hill) P.I. Forst. & Liddle (1991)

Denna hoya har ludna blad, både på ovan- och undersidan och de är avlånga och spetsiga. Bladen är ganska tjocka, ungefär 7-11 cm långa och 2.5-4 cm breda. Att döma av de foton jag har sett så ser blommorna ut som övriga Hoya australis.

 
 

För att se fler foton och läsa om min Hoya australis ssp. rupicola, klicka här:

 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor