Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya sp. aff. burtoniae

 

 


 

Denna hoya kommer från Filippinerna och den publicerades 1988 som Hoya tsangii. Samma person som då beskrev den säger senare att den ska heta Hoya DS-70. Lite senare blir förvirringen ännu värre... den blev bara en sp-hoya utan namn. Ännu längre fram diskuterades det om denna hoya och då den mest liknar burtoniae så borde det mest korrekta sättet att kalla den för Hoya. sp. aff. burtoniae (green form). Snacka om förvirring! Vilken hoya är då den riktiga Hoya tsangii? Det är den som under flera år vara känd som Hoya odetteae som är den äkta Hoya tsangii. Då var åtminstone det utrett...

 

Jag har beslutat att behålla denna hoya på egna sidor och inte lägga in den under Hoya burtoniae sida. Nån dag hoppas jag den får ett eget namn och då blir det lättare att bara namna om sidorna.

 

Detta är definitivt en hoya som gör sig bra hängande. Den växer relativt fort och om den odlas soligt blir bladen lite rödaktiga och ser inte längre så "tråkiga" ut. De ludna bladen är mörkgröna med mörkare kanter, 2-5.5 cm långa och 1.5-3 cm breda. Det finns även en variegerad variant av denna hoya och bladverket kan skifta i grönt, vitt, rosa och nästan lite rött när bladen är nya. Underbar!

 

Blommorna är ganska små, 5 mm och nästan bollformade. Korollan är mörk rosa/röd och koronan är gul med rött i mitten. Dessa blommor producerar en hel del nektar, men kladdar inte ner. De doftar som smörkola och håller ungefär 5 dagar.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya sp. aff. burtoniae,
klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya sp. aff. burtoniae (variegerad), klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor