Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya benitotanii Kloppenburg

 

 


 

Denna hoya kommer från Filippinerna och precis som Hoya bicknellii samlades den in av David Bicknell i Matutinao, Badian, Cebu och den beskrevs 2010. Den hoya som är i cirkulation har under flera år sålts som Hoya gigantanganensis, men när man upptäckte att det inte stämde med den vetenskapliga beskrivningen publicerade man den som Hoya benitotanii. Den är namngiven efter en Benito Tan (chef för herbariet på Singapore Botaniska Trädgård).

 

Definitivt en hoya som odlas bäst uppbunden på en båge eller annat stöd. Den kan behöva hjälp att bli kvar på sitt eget stöd, men det brukar inte vara något större problem eftersom den växer ganska sakta. Sticklingar kan ta lång tid på sig innan de börjar växa och sedan växer den minsann inte med någon raketfart precis... De läckra glansiga ljusgröna bladen är 7-14 cm långa, 3-5 cm breda och man ser tydligt nerverna som ofta framträder som lite ljusare än själva bladen. Nya blad blir (liksom bicknellii) lite roströda, men mer fläckvis efter min erfarenhet, för att senare övergå till att "bara" vara härligt gröna!

 

Blommorna är bakåtrullade, ungefär 8 mm, med ljusgul krona och lite ljusare bikrona. Den gula färgen verkar inte lika "klar" som på bicknellii, men det är ju svårt att avgöra när man bara sett foton på de bådas blommor. På bilder jag sett ser man ca 20 blommor i en blomklase och doften beskrivs som "den ljuvaste blandning av liljekonvalj och syrén". Det ska verkligen bli spännande och se om min saktaväxande planta tänker behaga blomma någon gång så att jag också får uppleva denna underbara doft... nåja, drömma kan man ju alltid. Blommorna sägs hålla ungefär en vecka.

För att se fler foton och läsa om min Hoya benitotanii, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor