Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya collina Schlechter

 

 


 

Denna hoya kommer från ön Biak i Indonesien. Jag har sett den kallas Hoya sp. Biak, Hoya sp. Biakensis, Hoya sp. NG Biakensis, Hoya sp. New Biak Island och säkerligen ytterligare någon variant... Jag har valt att behålla det namn jag fick den med. För att göra det ännu mer förvirrande har jag fått uppgift om att denna hoya ska vara en variant av Hoya collina... Sedan finns det ytterligare en variant av collina som säljs som Hoya sp. IR 26 och som har både läckrare blad och blommor enligt mitt tycke!

 

Det verkar vara en hoya som kan odlas både hängande och upplindad på stöd, men på stöd får man tvinga in nya grena för att den ska förbli någorlunda snygg. Bladen är 2.5-4 cm långa och 2.5-3 cm breda. Bladen är ganska tjocka, för det mesta helt gröna på sp. Biak, men en del blad är fläckiga och vissa mycket fläckiga. I alla fall, enligt de foton jag sett på denna hoya. Under åren som jag haft min planta har jag märkt att det är en hoya som får lite bleka blad om den får för mycket sol.

 

Min andra planta sp. IR 26 däremot har blad som verkligen tål sol. Jag har min numera hängande i ett soligt söderfönster helt utan skydd. Där blir bladen läckert röda och får ganska mycket fläckar. Riktigt läcker även utan blommor!

 

Blommorna på sp. Biak är gula med gulvit korona. De är ungefär 1 cm och nästan flata. lite lätt bakåtsträvande. Det sitter 8-15 blommor i en blomklase och doften är lite åt kolahållet. Det sägs vara en lättblommad hoya, men min tog över fem år på sig. Efter det har den aldrig slutat blomma! IR 26 har lite mer rött i mitten på koronan och corollan är lite gulare, men det kan bero på de olika placeringarna och variationen av ljus.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya collina (köpt som sp. Biak), klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya collina (köpt som sp. IR 26, vilket är Irian Jaya 26), klicka här:

 
 
 
 
 
 
 

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor