Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya cumingiana

 

 


Denna hoya köpte jag i oktober 1999. I krukan fanns tre rotade sticklingar och det verkade vara en ampelhoya. Tråkigt nog hade jag inte plats för en ampelhoya till så jag började linda den runt ett stöd och det har jag fått fortsätta med! För något år sedan var det en som sa till mig att jag hade en mycket väluppfostrad cumingiana, men för att den skulle bli så väluppfostrad fick jag dels förnya den då den blev kal nertill och brukade lite våld för att få in rankorna snyggt på stödet. Plantan jag hade tidigare blev riktigt tät och fin, men den tråkiga platsbristen efter flytten gjorde att jag sålde den plantan.

 

Min cumingiana blommade första gången i juli 2000 och detta är absolut en av mina favorithoyor när det gäller blommor. Underbar färg kombinerad med trevlig inte för stark doft. Ibland blev knopparna röda i solen och även blommorna lite rödaktiga... läckra!

 

På senhösten 2009 hittade jag en mindre planta i en blomsteraffär och kunde inte låta bli att köpa den. Den hade lite ohyra, men när den frisknat till började den växa med raketfart och blommade även en gång under sommaren 2010. Nu i början av maj 2011 är den nästan i samma storlek som min gamla planta och nu återstår bara lite fler blommor!

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hoya cumingiana, yellow flowers

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor