Senast uppdaterad:
07 jul 2019

Hoya excavata Teijsmann & Binnendijk

 


 

 

 

 

Denna hoya kommer ursprungligen från Borneo och den beskrevs 1863. Hoya excavata sägs tillhöra samma sektion som Hoya kerrii, Hoya obovata och Hoya meliflua. Enligt vissa experter är denna hoya (och en del andra) så lik Hoya diversifolia att de egentligen inte borde vara egna arter.

 

Detta är en hoya som påminner mycket om Hoya diversifolia, både vad det gäller växtsätt och blommor. Det är en klättrande hoya vars stam bör lindas in fort annars är risken stor att den bryts. Man bör även ge den ett ganska stort stöd redan från början annars kan man få problem längre fram...

 

De tjocka bladen är ganska mörkt gröna, ovala (nästan lite äggformade) och de är 10-20 cm långa och 6-10 cm breda. Bladen saknar tydliga nerver och har inga fläckar.

 

Det sägs finnas två arter i omlopp av denna hoyan. Den ena har mer rödaktig korolla och den andra har mer rosaaktig korolla. Koronan sägs dock vara gul på båda, men på foton jag sett har de varit mer röda eller rosa vilket kan bero på ljusintensiteten antar jag... Blommorna är flata till en början men ju äldre blommorna blir drar sig korollakanterna lite bakåt. Varje blomma är 1.5-2 cm och det sitter ungefär 10-25 blommor i varje klase. Blommorna håller upp till två veckor, producerar en hel del nektar som dock inte verkar droppa och doften sägs vara ganska stark och vaniljlik.

För att se fler foton och läsa om min Hoya excavata, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor