Senast uppdaterad:
07 jul 2019

Vildväxande Hoya excavata!

 

 


I april 2005 fick jag ett foto skickat till mig på mejlen. Det var från en man (Fred) i Indonesien, på Bali. Han ville veta vad det var för hoya som växte på hans toalett! Han hade hittat en vildväxande hoya och tagit med sig en stickling hem... Fotot var trevligt och visade blommor och några blad och min gissning var att det var någon form av Hoya diversifolia. Nyfiken som jag är så jag var bara TVUNGEN att fråga honom om han inte kunde skicka fler foton där det framgick HUR den växte. Och det gjorde han... Jag förstod att toaletter/badrum i Indonesien skulle vara annorlunda mot de vi har här... även om man inte får se hela badrummet på fotona. Jag fick en kort beskrivning av badrummet: "Det har delvis tak och är delvis öppet och det finns en liten planterad trädgård där. Det är ungefär 6 meter långt och 8 meter brett. Halva badrummet har tak, så att du göra vad du ska utan att bli blöt när det regnar. Andra halvan är trädgård, med en hög vägg som separerar det från övriga huskomplexet. Det är där som hoyan växer."

 

Det var kul att få se foton på hur denna hoya växte upp på väggen och luftrötter i massor! Nåja, det slutade inte där... Fred gav sig ut för att leta upp den vilda plantan och fotografera även denna och skicka till mig! De två sista fotona är från den riktigt vilda hoyan. Jag fick Freds tillåtelse att använda hans foton på min hemsida.

 

Efter att denna sida varit utlagd ett tag fick jag veta att hoyan i badrummet ska heta Hoya excavata. Jag hoppas att fotona uppskattas!

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor.