Senast uppdaterad:
07 jul 2019

Hoya griffithii J. D. Hooker

 

 


 

 

 

Denna hoya kommer från Himalaya (Indien och Kina) och publicerades 1883. Av det jag läst så finns det även en gulblommig variant av denna hoya och jag antar att jag behöver skaffa en sådan också! Någon som har en stickling av den gulblommiga?

 

Denna hoya verkar lättast att odlas på båge, men den slingrar sig inte själv och kan behöva hjälp för att bli kvar på sitt stöd och inte växa in i grannhoyorna... vilket min gjorde! Bladen är smala, ungefär 1,5-3 cm breda och 6-12 cm långa. De är mörkgröna och en del blad har mycket fläckar medan andra bara ett fåtal. Odlas denna väldigt ljust / lite soligt får den härligt röda blad. Det sägs att denna hoya bör odlas lite svalare, men jag har min i hoyarummet i källaren där den får mycket varma / fuktiga dagar och mycket svalare nätter och den verkar stortrivas med detta och blommade redan efter 1,5 år!

 

Blommorna är väl värda att vänta på även om de "bara" är vita och nästan flata, ungefär 3,5 cm stora. De producerar en del nektar och håller ungefär (jag får återkomma ang detta eftersom min blommar för första gången just nu). Doften är helt enkelt ljuvlig och det närmaste jag kan komma att beskriva den är som doften när du går in i en blomsterbutik med en massa blandade dofter från snittblommor...

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya griffithii, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor