Senast uppdaterad:
23 jun 2012

Hoya obovata x carnosa

 

 


 

Denna hoya är en korsning mellan Hoya obovata och Hoya carnosa och den kommer ursprungligen från Eva-Karin Wiberg. Hon fick fröer i Hoya obovata och detta är en av fröplantorna. Undrar om det är någon som vet om hon sparade någon av de andra fröplantorna eller om det "bara" var denna? Det skulle vara intressant att veta om alla sticklingar härstammar från samma fröplanta.

 

Det är definitivt ingen snabbväxande hoya, men om man ger den flera år så kanske man har en hyfsat stor planta. Den är lättodlad och kräver inte mycket omvårdnad. Bladen visar tydligt vilka föräldrarna är! Den har de underbara mörka fläckiga bladen från obovata, men de är inte lika runda som obovata utan mer avlånga som carnosa. Bladen är 6-10 cm långa och 4-8 cm breda och mer eller mindre täckta med fläckar. Underbart bladverk om den inte odlas för soligt. En skuggad plats är att rekommendera.

 

Blommorna är verkligen läckra och det är lätt att se vem som är föräldrarna. Blommorna ser mest ut som carnosa, men kronan är mörkare och blommorna är inte lika flata som utan lite bakåtböjda som obovata. De är nästan 2 cm utplattade, producerar en hel del nektar och har en svag mest lik carnosa doft. Det sitter 20-25 blommor i varje klase och jag hade hört att de skulle hålla upp till tre veckor, men mina började vissna efter två veckor.

För att se fler foton och läsa om min Hoya obovata x carnosa, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor