Senast uppdaterad:
15 okt 2013

Hoya praetorii F. A. W. Miquel

 

 


 

Denna hoya kommer från Sumatra, Indonesien och den publicerades 1856. Den är uppkallade efter personen som samlade in den, C. F. E. Praetorius. Den cirkulerade under flera år som Hoya lasiantha i Sverige, men de båda arterna skiljer sig en del...

 

En hoya som nog mest lämpar sig att odlas på en båge, men jag har även sett fina (platskrävande) ampelhoyor av denna hoya som påminner mycket om Hoya multiflora i sitt upprätta växtsätt och den slingrar sig inte utan måste hjälpas runt stödet. Bladen är 12-18 cm långa, 5-9 cm breda, mörkgröna med tydliga nersänkta nerver och endast ett fåtal fläckar. Det är en tunnbladig hoya som kräver ganska mycket vatten och får aldrig riktigt torka ut helt, men händer det tappar den ett blad eller två och återhämtar sig ganska bra. Jämn vattning är ju att föredra.

 

Blommorna är bland de absolut läckraste hos hoyorna. De har orange korolla som är hårig närmast den beiga/vinröda koronan. Varje blomma är ungefär 2 cm lång när den är bakåtböjd och lite mer än 1 cm i diameter. I en klase kan det sitta allt från 10-20 blommor. De producerar ingen nektar, doften är svag (lite söt) och blommorna håller upp emot 2 veckor.

För att se fler foton och läsa om min Hoya praetorii, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor