Senast uppdaterad:
15 okt 2013

Hoya scortechinii King & Gamble

 

 


 

Denna hoya kommer från Malaysia och den publicerades 1908. Benedetto Scortechini samlade in den och denna hoya är uppkallad efter honom.

 

En variant har sålts som Hoya sp. Sabah IPPS 7950 av Paul Shirley i Holland. Just den sorten hittades i Nabawan våren 1998.

 

Det är nog mest bladen som "gör" IPPS 7950! De är långa, smala, har få silverstänk och tydlig mittnerv. Bladen är 10-15 cm långa och 3-5 cm breda. Odlas denna hoya väldigt ljust får den härligt rödtonade blad. Den verkar utrymmeskrävande så att odla den på båge är nog att föredra framför ampel.

 

 Det finns även en scortechinii IML 0755 med blad som skiljer sig från IPPS 7950. De blir inte alls röda och enligt min mening är dessa blad ganska tråkiga, men så är min stickling inte så stor än. Dessa blad är släta mellangröna utan fläckar, ungefär 7-9 cm långa och 2-4 cm breda. Bladfotot till vänster om blommorna ovan.

 

Jag har även köpt en aff scortechinii och den har helt underbara blad som är ungefär 6-9 cm långa, 3-5 cm breda, har en del fläckar och tydliga nerver. Bladfotot till höger om blommorna ovan. Den har fina blommor också, men än så länge har jag bara sett dem på säljarens privata foton. Förhoppningsvis ska väl min planta blomma inom en inte alltför avlägsen framtid!

 

De bakåtböjda blommorna har smutsvit/gul korolla och vit/gul korona och är ungefär 1 cm stora. Det sitter vanligtvis 5-10 blommor i en blomklase. De håller knappt en vecka och doften är frisk och lite åt citronhållet.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya scortechinii
IPPS 7950, klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya scortechinii
IML 0755
, klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya aff scortechinii
SR-2007-017
, klicka här:

 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor