Senast uppdaterad:
15 okt 2013

Hoya walliniana Kloppenburg & Nyhuus

 

 


 

Denna hoya kommer från Malaysia och den publicerades 2003. Den samlades in 1997 av bl a Dale Kloppenburg och Torill Nyhuus i Sipitang (Sarawak, Sabah) i Malaysia. Den är döpt efter Pierre Wallin, en svensk hoyasamlare/-odlare.

 

Denna hoya påminner mycket om Hoya sipitangensis, men de båda skiljer sig en del... Det finns även en hoya som cirkulerat som Hoya sp Kuching (IML 0232) som till en början sades vara något annat än Hoya walliniana, men enligt vad jag sett så kallas IML 0232 numera för just Hoya walliniana.

 

Det är en hoya som nog lämpar sig bäst att odlas hängande, men blir mycket vacker även på båge. Bladen är ganska smala, 6-9 cm långa och 2-3 cm breda. De har tydliga nerver, lite fläckar och blir läckert röda om man odlar den soligt. Nerverna är ljusare och blir riktigt snyggt ihop med det röda!

 

De ludna bollformade blommorna är 5-6 mm i diameter och korollan är vit (ibland lite svagt grön), koronan är vit med röd mitt. Det sitter ungefär 20-30 blommor i en blomklase.  Doften är svag och påminner lite om nyklippt gräs som börjat torka. Blommorna håller ungefär 5-6 dagar, producerar mycket lite nektar och det sitter 20-30 blommor i en blomklase.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya walliniana,
klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor