Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya blashernaezii Kloppenburg

 

 


 

 

Denna hoya kommer från Filippinerna och den publicerades 1999. Hoya blashernaezii ssp. siariae publicerades 2014 av Kloppenburg och ssp. valmayoriana publicerades också 2014, men av Guevarra & Carandang. Både siariae och valmayoriana var tidigare egna arter, men har nyligen stoppats in hos Hoya blashernaezii.

 

Vid första anblicken kan denna hoya misstas för bordenii eller benguetensis enbart om man tittar på bladen, men både bordenii och benguetensis har bredare och tjockare blad och båda får läckert röda blad om de odlas soligt. Hur blashernaezii ser ut i solen, vet jag inte då jag odlar denna skyddad från solen. Underarten siariae förblir grön även i solsken - åtminstone gjorde den det hos mig när jag hade denna i min samling. Däremot blir underarten valmayoriana också härligt röd i bladen om den odlas soligt. Gemensamt för dessa tre hoyor (förutom en del av namnet) är att bladen är allt från 8-17 cm långa, 2-4 cm breda och har tydliga nerver men inga fläckar.

 

Blashernaeziis och underarten siariaes blommor är lite koppformade och ungefär 1.2 cm i diameter och färgen är helt gul respektive en underlig rosa, nästan lite genomskinlig för siariae där koronan är mörkare rosa med gul mitt. Det sitter allt från 10 till 25 blommor i en blomklase. Blommorna håller bara några dagar och jag har inte kunnat känna någon doft från dem.

 

Blashernaezii ssp valmayorianas blommor har samma färg som underarten siariae, men blommorna böjer sig bakåt istället för att vara koppformade och ser då lite mindre ut. Det sitter allt från 15 till 30 blommor i en blomklase. Hållbarheten är bara några dagar och jag har inte kunnat känna någon doft från dem.

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya blashernaezii ssp. blashernaezii IML 1631, klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya blashernaezii ssp. siariae, klicka här:

 

För att se fler foton och läsa om min Hoya blashernaezii ssp. valmayoriana, klicka här:

 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor