Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya brevialata Kleijn & Donkelaar

 

 


 

Denna hoya kommer från Sulawesi och den beskrevs 2001. Den går även under namnet Hoya incurvula som beskrevs 1916 av Schlechter. Vilket namn som ska gälla... Tja, det finns tvivel på att incurvula ens finns i odling så de som så att säga kallas incurvula ska alltså vara brevialata.

 

Hoya brevialata odlas lämpligast hängande i ampel. Den sägs vara snabbväxande så en större ampel är att föredra. Bladen är hårda, lite välvda och lätt ludna på både ovan- och undersidan. Bladen är för det mesta nästan runda, lätt ovala och ca 2-4 cm långa och 2-3 cm breda. Jag hittade blad på min planta som var riktigt avlånga och ungefär 6 cm långa och knappt 2 cm breda. Dessa avlånga blad "passade" bättre in på det som sägs vara H. incurvula. Är det verkligen två olika arter...? Bladen har inga synliga nerver och endast få fläckar. Min planta hade en ranka där bladen var riktigt fläckiga.

 
Blommorna är riktigt söta. Bollformade (ca 6 mm) med beige korolla och gul/röd korona. De har en svag doft av smörkola och verkar inte producera mycket nektar. Det sitter allt från 15-30 blommor i en blomklase. Blommorna håller ungefär en vecka. Denna hoya sägs blomma både gärna och ofta och det stämmer!

För att se fler foton och läsa om min Hoya brevialata, klicka här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor